Blog van Tammo ter Hark

Leve de directeur! Hoera, hoera, hoera!

Fase Werkdenkers: 
Thema Werkdenkers: 
Werkingsgebied: 

Willem Alexander is vandaag onze koning geworden. Of je nu republikein bent of koningsgezind, het is nu eenmaal een feit dat we een koninkrijk zijn. Geen gekozen staatshoofd, maar een troon met erfopvolging. Absoluut niet democratisch, maar volgens velen hebben we geluk met het huis van Oranje.

Bent u blauw of rood?

Fase Werkdenkers: 
Thema Werkdenkers: 
Werkingsgebied: 

Afgelopen dinsdag was ik bij de promotie van M. Gillebaart, met als titel: "Something old, something new. When people favor novelty over familiarity and how novelty affects creative processes".

Het proefschrift kreeg van de opponenten veel complimenten en het bevatte een paar voor adiviseurs interessante punten:

Vinden we eerlijk delen wel eerlijk?

Fase Werkdenkers: 
Thema Werkdenkers: 
Werkingsgebied: 

We zijn rijk. Eeuwen al waren we rijk. Rijk door de blanke overheersing van bijna de hele wereld. Nu wordt daaraan geknaagd.

Aan de ene kant door de opkomende BRICS (Brazilie, Rusland, India, China, Zuid Afrika), die door gestegen opleidingsniveaus, een hoger zelfbewustzijn, steeds meer democratie en door de transparantie die door Internet ontstaat, zichzelf enorm ontwikkelen. Wij (de blanke west-europese en USA landen) hebben nu te maken met de wet van de remmende voorsprong.

Waarom?

Fase Werkdenkers: 
Thema Werkdenkers: 
Werkingsgebied: 

Mijn moeder vertelde me dat ze vroeger bijna gek van me werd, omdat ik constant vroeg: "Waarom?". De vragen waren onder anderen: "Waarom moet ik naar de grote school?, Waarom moet pappa iedere dag naar zijn werk, waarom moet jij niet naar werk?" en nog zo'n 10.000 andere waarom-vragen. Op veel vragen probeerde mijn moeder zo goed als ze kon antwoord te geven, maar soms werd het haar te veel en zei ze: "Ja, waarom zijn de bananen krom...". Ik begreep dan dat dat geen antwoord was, maar wel een einde van het vragenuurtje.

Observaties en Theory U

Generaties, culturen & nieuwe media

 • de beroepsbevolking in Nederland en Europa daalt en wordt daarbij diverser
 • een groeiend aantal mensen gaat als zelfstandig professional (ZP) aan de slag
 • de concurrentie uit Azie, Afrika en Zuid-Amerika neemt verder toe, Europa en Amerika worden minder belangrijk
 • internet maakt meer kapot dan je lief is: de organisatiemodellen gaan flink op de schop.

Wat doet u daarmee?

  Implementeren, een makkie?

  Fase Werkdenkers: 
  Thema Werkdenkers: 
  Trefwoorden: 
  Werkingsgebied: 

  Er zijn al boeken over volgeschreven, over implementeren. Over hoe je goed moet communiceren, over hoe je je mensen moet trainen, moet laten wennen en een help desk moet geven als je nieuwe software, werkwijzen of beleid invoert.

  Het gevecht met mezelf en de media

  Fase Werkdenkers: 
  Thema Werkdenkers: 
  Trefwoorden: 
  Werkingsgebied: 

  Deze week twitterde ik naar aanleiding van een artikel op Nu Zakelijk, dat het gevecht me mezelf soms moeilijker is dan het gevecht met de klant. Roel, één van de meDeWerkdenkers, antwoordde me dat dat toch voor mij niet zou zou gelden.

  Motivatie komt het best van binnenuit...

  Fase Werkdenkers: 
  Thema Werkdenkers: 

  Bij alle ontwikkelingen op Internet kun je je afvragen of ze je tot nut kunnen dienen. Persoonlijk of voor de organisatie(s) waar je werkt. Zelf ben ik van het "probeerderige type"; ik probeer veel uit en regelmatig merk ik dat ik te veel tijd besteed heb aan zaken waar helemaal niets is uitgekomen (van de meeste ben ik de namen al weer vergeten, maar Hyves is er één van). Maar aan de andere kant heb ik daardoor een voorsprong op anderen bij het gebruik van zaken als LinkedIn en allerlei communities.