Waarom?

Mijn moeder vertelde me dat ze vroeger bijna gek van me werd, omdat ik constant vroeg: "Waarom?". De vragen waren onder anderen: "Waarom moet ik naar de grote school?, Waarom moet pappa iedere dag naar zijn werk, waarom moet jij niet naar werk?" en nog zo'n 10.000 andere waarom-vragen. Op veel vragen probeerde mijn moeder zo goed als ze kon antwoord te geven, maar soms werd het haar te veel en zei ze: "Ja, waarom zijn de bananen krom...". Ik begreep dan dat dat geen antwoord was, maar wel een einde van het vragenuurtje.

Inmiddels ben ik een kleine 50 jaar verder en komen die vragen weer terug: "Waarom doe ik wat ik doe?". Ik werd hiertoe getriggerd door een toespraak een jaar geleden van Simon Sinek bij TEDX Maastricht. Ik ging wat verder zoeken en stuitte op een eerdere toespraak van Sinek op TED. Kijk maar eens.

Hij bleek ook een boek geschreven te hebben (dat helpt altijd als je ideeën wilt verspreiden.. ) wat ook vertaald is in het nederlands: "Begin met het waarom?"

De kern van zijn betoog is het volgende: iedereen weet wat hij/zij doet: je hebt een taak, een functieomschrijving en je weet wat je werk is. Je weet WAT je moet doen en wat je moet "maken". Als je een beetje nadenkt over je werk en de combinatie van opleiding & ervaring weet je ook HOE je het moet doen, of in ieder geval over HOE je doet wat je doet.

Maar weet je ook WAAROM je doet wat je doet? Sinek's betoog houdt voornamelijk in dat de beste bedrijven, de beste managers en de beste mensen weten WAAROM ze doen wat ze doen.

Gaaf, na zo'n 50 jaar was ik dus weer terug bij "AF".... Ik heb het mijn moeder maar niet gevraagd (misschien toch eens doen...), maar waarom doe ik wat ik doe? 

Die vraag rechtstreeks beantwoorden bleek moeilijker dan ik dacht en ik pretendeer ook het antwoord voor mezelf nog niet compleet te hebben, maar een aantal vervolgvragen heeft me wel verder geholpen:

  • als je morgen financieel onafhankelijk zou zijn, zou je dan hetzelfde werk blijven doen? Waarom (niet)? Welke activiteiten zou je dan wel gaan doen? Waarom?
  • welke hobbies geven je de meeste voldoening? Waarom? Welke aspecten hiervan vind je terug in je werk?
  • welke personen bewonder je? Welke eigenschappen van hen bewonder je het meest? Zou je zelf zo willen/kunnen zijn?
  • wat wilde je "worden" toen je op de basisschool zat, en wat toen je op middelbare school zat? Waarom? Waarom ben je dat uiteindelijk niet (grootste kans) of wel gaan doen?
  • als je ergens anders was geboren, andere ouders had gehad, slimmer was geweest (of minder slim), was je dan hetzelfde gaan doen? Waarom? Of waarom niet? Wat was je dan gaan doen?

Deze vragen hielpen mij meer grip te krijgen op het waarom van wat ik doe.

Welke vragen helpen jou? Wat kunnen we jou vragen om helder te krijgen waarom je doet wat je doet?

Reacties

Mooie, anekdotische beschouwing!

Ook het puntenlijstjes helpt vooruit bij het 'denken over' hoe beter weten waarom!

Mijn doen en laten in drie groepen: ik moet, ik weet het niet en het doen komt van binnenuit