Recenties LESSEN uit het DAL

Professionele Boekbeoordeling Haags Bureau

 “Lessen uit het dal is een boek dat gaat over het al dan niet kunnen omgaan met schijnbaar onoverkomelijke problemen, persoonlijk verlies en een gevoel alsof je in een dal terecht bent gekomen, kortom: omgaan met tegenslag.

Mijn verwachtingen over dit boek zijn overtroffen, dit is niet het zoveelste boek over een niet-welbevinden, slachtofferschap of calimero-gedrag, dit gaat over psychologische processen die we allemaal één of soms zelfs meerdere malen in ons leven meemaken.

De auteur geeft op een laagdrempelige manier handvatten zonder er weer een ‘programma’ van te maken. Wat erg prettig is, is dat de auteur bottom up schrijft: hij zegt niet de wijsheid in pacht te hebben, hij wil niet de zoveelste goeroe zijn. Dit boek is een integere bijdrage in de zorg rondom het welbevinden van de hedendaagse mens, die sinds Modern Times van Charlie Chaplin (1936) in een race is beland waar niet uit te stappen valt. Roel Cremer laat de lezer zien dat er een weg uit het dal is. Meerdere zelfs! Het is een meer dan plezierig boek om te gebruiken waar het voor bedoeld is: om uit het dal te klimmen. En er niet zo gauw meer in terug te vallen!

NDB Biblion recensie

Onverwachtse tegenslagen, ontslag, een ongeluk of het verlies van naasten kunnen mensen in een dal doen belanden, zodanig dat zij geen weg terug weten te vinden. Om uit het dal te komen, zullen zij zelf een andere attitude moeten creëren. Dit kan worden gerealiseerd in vijf fasen, hier omschreven als: de afdaling, dieper het dal in, keerpunt, perspectieven in het dal en de weg uit het dal. Contacten met andere mensen hierover helpt ook om de uitweg naar boven te vinden. Alle stappen worden behandeld en tevens wordt een actielijst als een soort stappenplan gepresenteerd, Tot slot volgt een hoofdstuk dat gericht is op het voorkomen van herhaling.

Helder geschreven boek voor  mensen met interesse in gedrag en persoonlijke ontwikkeling, met veel herkenbare voorbeelden en handreikingen om andere wegen in te slaan.

 

Sabine Wassenberg, filosoof, auteur van het boek Mijn ego en ik.

 “Als iets dierbaars wegvalt hebben mensen tijd nodig om het gemis te verwerken. Ze zijn daardoor niet meer wie ze dachten te zijn. Een existentiële leegte lurkt hier: wie ben je dan nog? De tijd in het dal bestaat uit het rouwproces: het oude verhaal moet worden uitgegumd, om weer ruimte te maken voor een nieuwe duiding van je leven. Zo zijn veel mensen genoodzaakt om deze reis naar binnen te ondernemen. Het boek Lessen uit het Dal verschaft hierover vele inzichten.”

 

Joëlle Burger september 2016, Alphen aan de Rijn, Facilitair specialist

Het boek 'Lessen van het dal' heb ik als zeer waardevol ervaren. Destijds hoorde ik van Roel over zijn ideeën over dit boek. Hij is altijd op zoek naar waarom mensen doen wat ze doen. Ik heb hem ontmoet op een moment dat ik (bijna) bovenaan een 'fictieve' berg stond maar geleidelijk naar beneden gleed in een dal.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat hij me begeleidde bij een zelfanalyse (TMA; Talent Motivatie Analyses) De analyse en gesprekken hebben  mij destijds veel opgeleverd. Ik raakte geïnspireerd, we raakten in gesprek en hij ondersteunde me bij mijn lessen uit mijn dal.
 Ik beschouw het boek als zeer waardevol als richtlijn bij het omgaan met verlies. Het rouwproces, iets dierbaars verliezen en gezondheidsproblemen zijn belangrijke thema's in dit boek. Centraal staat de betekenis van de 'reis naar binnen' De beschrijving geeft veel inzicht in deze thema's en biedt goede tools en technieken om vooruit te kijken en te leren van negatieve ervaringen. Naast een theoretisch kader geeft het vele praktische beschrijvingen van hoe de 'lessen uit het dal' gemaakt kan worden. 
Een praktisch boek over persoonlijke verdieping en bewustwording! Een sterke aanrader voor mensen die in het leven zowel het dal als de top ervaren!