Leiderschap heeft kwetsbaarheid nodig!

Dit onverwachtse statement roept de vraag op over de rol van kwetsbaarheid in persoonlijk optreden en in het bijzonder als het gaat over leiderschap. In sociale interacties hoor je geregeldr ‘durf je kwetsbaar op te stellen’, maar in de professionele wereld is die opstelling minder gangbaar. Een internet wiki legt het sociaaal-psychologisch concept uit als een toestand van zwakte of slechte verdediging.

Theorieën over leiderschap leggen niet makkelijk de verbinding met kwetsbaarheid. Er zijn ten minste twee mogelijkheden om met kwetsbaarheid om te gaan. Niet meer kwetsbaar zijn door minder kwetsbare acties (lees niet vernieuwend, niet creatief) te ondernemen. Een onkwetsbare opstelling brengt vaak met zich mee afgesloten zijn, op zijn hoede en op veilig spelen. Keerzijde is het om kwetsbaarheid te beschouwen als raadsheer voor verandering, als prikkel die nodig is om te innoveren, creatief te zijn. Dat klinkt goed maar waarom wordt dat vaak niet zo geïnterpreteerd? TED bood een fascinerende speech van Brene Brown over dit onderwerp en ik verbind het hier met het onderwerp leiderschap.

 

Kwetsbaarheid gaat vaak samen met gene of schaamte. Het ongemakkelijke gevoel ‘er naast te zitten of het niet goed te doen’. Schaamte is in die zin een gevaarlijke drive en kan makkelijk ontaarden in instabiliteit van de persoon. Volgens Brene Brown zeggen we in het geval van schaamte tegen onszelf: ‘I am a mistake’ met alle focus op het zelf. Deze zelfbeoordeling sluit ons af van het leerzame effect van kwestbaarheid en dat is verbinding en intimiteit. Een ander woord dat hierbij past is empatisch vermogen. Hier ligt de toegang tot leren van de omgeving en adequater inspelen op wat nodig is om een goed leider te zijn.

Blijft over het onderwerp van acceptatie en omgaan met gene. Klopt de emotie met hoe ze overkomt bij hen die leiding ontvangen, Volgens Brene wordt kwetsbaarheid ontvangen als deel van  hoe mensen leren en wordt gerespecteerd als opening naar verbondenheid en begrip.

Leiding geven is gebaat bij oprechte kwetsbaarheid als leermoment om verandering optimale kansen te bieden. Kwetsbaarheid versterkt goed leiderschap!

Voor nieuwe blogs follow me @roelcremer

Zie onze inspiratielijst voor meer informatie over boekbesprekingen tijdens een DinerPensant