Holding Space | Persoonlijke ruimte die je nodig hebt

In het Engels klinkt het zo mooi: holding space for yourself! Wat wordt er mee bedoeld of beter wat wil ik er mee overbrengen? Het is een mooie metafoor die aangeeft dat je als mens zo nu en dan op adem moet komen door afstand te nemen, uit te focussen! Denk aan relaties met anderen, heel prettig maar soms is het even te veel.

Door je tijdelijk af te zonderen kom je tot rust of door je te richten op muziek verliest een verhit debat zijn geladen energie. Ruimte voor jezelf creëren doe je ook met een yoga-sessie of een wandeling. Een boswandeling zonder gezelschap doet wonderen. Mijn behoefte aan holding space werd me op een zaterdagmiddag in het centrum van Haarlem volledig duidelijk. Schuifelend, met de mensenmassa mee liep ik in de Grote houtstaat. Op een bepaald moment stond de drukte me zo tegen dat ik bij winkel/restaurant Jansje naar binnen schoof. Ook daar was het druk. ‘Ruimte’ zag ik achterin het pand, een gangetje in en daar openbaarde zich een open, hoge ruimte: een foto-expositie. Geen mens te bekennen. Het was maar een paar stappen, van drukte naar volledige rust. Na een kort verblijf voelde ik het effect van fysieke, mentale en een overstijgende ruimte: ik in en met de ruimte. De ervaring bracht rust en een soort energie. Niet de gespannen energie van de massa maar positieve, verwachtingsvolle energie. Na enige tijd begaf ik me weer in de drukte maar er was iets veranderd. Er was ruimte in mijn hoofd ontstaan, een gewaarwording die sterker was dan die van de fysieke drukte om me heen.

Ruimte voor jezelf nemen is een vaardigheid die je veel kan opleveren! Soms vereist het enige assertiviteit, immers sociaal gezien ligt dat soms wat moeilijk. Een visite afzeggen om die reden is sociaal gezien niet zo geaccepteerd. Of, in gezelschap je terugtrekken roept al gauw vragen op. In werksituaties valt veel winst te behalen met het erkennen van deze menselijke behoefte. Denk aan het voorkomen van stress-gerelateerde aandoeningen die vaak te maken hebben met verwachtingen, sociale verplichtingen en prestaties.

Waarom is het voor jou vaak zo moeilijk om persoonlijke ruimte te claimen?