Focus op Mensen en Staal

Een vreemde combinatie zou je denken. Toch is het een combinatie waarmee Drentea dagelijks werkt. Drentea produceert bijdetijdse bureau- en opbergsystemen voor zakelijk gebruik. Het solide karakter van staal vormt daarbij de basis voor een kleurige, creatieve en prettige kantooromgeving.

De missie van Drentea is het ontwikkelen, produceren en leveren van producten en diensten die een positieve invloed hebben op de werkomgeving. De sociale insteek is goed te herkennen in de praktijk van het bedrijf. Mensen, of het nu gaat over het eigen personeel, klanten of een bredere sociale omgeving krijgen alle aandacht in het familiebedrijf.

Ik bracht een werkbezoek aan Drentea in Emmen. Wachtend op ontvangst verkende ik alvast enkele kantooropstellingen. Het werd me direct duidelijk dat Drentea zich inspant om dicht bij de vraag van de klant te komen; het materiaal op zich maakt niet de beleving maar dat wat het materiaal creëert. Bijvoorbeeld voor het inrichten van een vergader-omgeving is duidelijkheid nodig over de aard van het vergaderen. Heeft het overleg het karakter van informeren, brainstormen of moeten creatieve oplossingen bedacht worden? Zo is in de showroom een ruimte ingericht om actief samen te werken. Ogenschijnlijk daglicht vult de ruimte met een Hollandse wolkenlucht aan het plafond en in het midden van de ruimte staat een hoge werktafel met sta/zitmeubilair. Werken in deze ruimte geeft energie van het soort dat je nodig hebt om helder te denken; afwisselend staan en zitten bevorderen de alertheid.

In een andere ruimte in de showroom zie je in gedachten de vergaderaars bij elkaar zittend op een eenvoudige, comfortabele ronde bank (met wel alle digitale gemakken binnen handbereik). Ze noemen het de HotTub. Het is een open unit afgezet met aan elkaar verbonden staken. Een opstelling die op een mooie zomerdag in de natuur geplaatst kan worden. Je voelt het direct dat samenwerken in deze ruimte sterk appelleert aan sociale verbondenheid. Een werkplek die alleen al door haar verschijning oproept tot eensgezindheid. Social bonding en de werking van het bijbehorend hormoon oxytocine zijn dan de werkzame mechanismen.

Bij het verlaten van de showroom op weg naar de productiehal had ik een soort matrix-ervaring (de film). Via een onbeduidende deur kwamen we terecht in een hal zo groot als een voetbalveld. Volledig geautomatiseerde productielijnen verrichten daar hun mechanisch werk waarbij gespecialiseerd personeel de robots controleert en voorziet van materiaal en informatie; personeelsleden die vriendelijk groeten en met toewijding en genoegen hun werk doen. Het geheel van indrukken maakt me duidelijk dat de ingerichte omgeving in sterke mate bijdraagt aan de beleving van het werk. Een waarheid die geldt voor dat wat de medewerkers creëren maar ook wat ze zelf beleven.