Messi's schakelaar

Hoe moet ik thuis uitleggen dat ik 2,5 mille op tafel leg voor een jaarkaart en jullie bakken er niets van? Zo schreeuwde een supporter van PSV richting de trainer van die ploeg, Fred Rutte. Woede en frustratie overheersten bij de supporters die onderweg van Breda naar Eindhoven de bus waarin de ploeg huiswaarts reed  tot stilstand hadden gedwongen door de weg te blokkeren. Een wonderlijk tafereel. De bus die langs een greppel tot stilstand is gekomen met aan de rand van die greppel een groepje spelers met in hun midden Rutte die de supporters toeroept dat het hem ook wat doet!

De ploeg van PSV had goed de passie en energie van deze supporters kunnen gebruiken voor het duel tegen NAC, het spel was futloos geweest, zonder inspiratie, concentratie en creativiteit. Hadden ze de bus maar op de heenweg staande gehouden, dacht ik. Dat had misschien gescheeld!

Het is opvallend dat een ploeg met stuk voor stuk begaafde en getalenteerde spelers in enkele weken tijd tot niet eens een schim van zichzelf kan worden. Succes en falen kunnen heel dicht bij elkaar liggen, dat zie je vaak in voetbal, maar het verschil tussen een ploeg die in eigen kunnen geloofd en een ploeg die dat geloof kwijt is, is enorm. De trainer ontslaan is in het voetbalbedrijf dan vaak de reflex van het bestuur, maar de vraag is natuurlijk of dat vaak niet symbolische offers zijn. Het meest fascinerend is misschien wel de ongrijpbaarheid van datgene dat maakt dat een team langdurig tot topprestaties komt, die geheimzinnige flow waarin een groep mensen, een team, een organisatie kan verkeren. In zo’n toestand van ‘zijn’, lijken er geen moeilijkheden te bestaan, slechts uitdagingen. Blijft vermoeidheid uit de buurt en is er slechts het heerlijke, voldane gevoel van een goed bestede dag. En zijn misverstanden iets van een ver verleden en gaat het samenspel met de collega’s volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend. Alsof we in een team werken met uitsluitend Messi’s in bloedvorm, zo verbazingwekkend eenvoudig en speels lijkt alles te gaan.

Succes en falen liggen inderdaad dicht bijelkaar. De maximale afstand is de ruimte tussen onze oren, want daar gebeurt het. Daar zit die geheimzinnige schakelaar die ons in een Messi bij Barcelona kan doen veranderen of in zijn schaduw die hij in zijn eigen nationale elftal tot dusverre is geweest. En misschien zijn het inderdaad die supporters die de schakelaar weten te vinden, die de aandacht weten te verplaatsen van het hoofd met al zijn troebelen naar het hart, waar de passie huist. De vraag is voor welke invloed of kracht die supporters staan. En hoe je ze kunt mobiliseren. Want de trainer ontslaan is wel de makkelijkste weg, maar vaak niet de beste. Weet u ze te vinden in uw eigen bedrijf of gemoed?